Zoek en druk op enter

Waarom een winterbruiloft een slimme keuze is

Heb je al sinds je klein was een duidelijk beeld van hoe jouw bruiloft er uit zal zien? Bevat dat ideale plaatje een zonovergoten dag vol stralende mensen op een prachtige locatie? Begrijpelijk, de zomer is namelijk een populaire periode om te trouwen. Toch raad ik je aan een winterbruiloft op zijn minst te overwegen. Hieronder vind je de 3 belangrijkste voordelen van een winterbruiloft. 

1. Je hebt minder concurrentie

De zomermaanden mei, juni en september zijn de populairste als het om trouwen gaat. Dat is natuurlijk niet zo gek, aangezien dan de kans op een zonnige dag het grootst is. Een groot nadeel van een zomerbruiloft is dat je met veel bruidsparen concurreert om dezelfde diensten.  

Of het nu gaat om trouwlocaties, bands en DJ’s of vrienden die ook gaan trouwen, je moet er snel bijzijn. Bij een winterbruiloft heb je daar veel minder last van. De voordelen van minder concurrentie tijdens een winterbruiloft zijn op te delen in 3 categorieën: 

1. Betere beschikbaarheid van diensten

Met leveranciers doel ik op alles van de trouwlocatie, band of DJ en fotograaf tot bloemen en catering. Omdat de meeste bruiloften in de lente en zomer plaatsvinden, heb je meer keuze in dergelijke diensten. Je hoeft dan ook vaak minder lang van tevoren te boeken. De kans dat de leveranciers die passen bij jouw stijl en budget zijn volgeboekt is dus veel kleiner. 

2. Ruime keuze in trouwdata

Niet alleen voor je leveranciers geldt dat het winterseizoen rustiger is, ook bij je gasten speelt dat. Het kan zomaar voorkomen dat je als gast bij 5+ bruiloften in een zomer bent uitgenodigd. Natuurlijk is dat leuk, maar mensen worden daar toch ook een beetje moe van. Kies je voor een winterbruiloft, dan is de kans dat je een dag kiest waarop vrienden al trouwplannen hebben heel klein en de gasten zullen ook echt uitkijken naar jullie feestje.

3. Trouwkosten vallen vaak lager uit

Omdat in de winter minder vraag is naar bruiloftsdiensten, liggen de kosten vaak ook lager. Daarbij hebben leveranciers vaak ook speciale winterdeals, wat toch aanzienlijk kan schelen in de totale kosten van je bruiloft. Zo blijf je dus gemakkelijker binnen budget.

Naast korting is het ook mogelijk meer dienstverlening voor dezelfde prijs te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een extra gang bij het diner of een fotograaf die een uurtje langer blijft voor dezelfde prijs. 

2. Je hebt geen plan B nodig 

Trouw je in de zomermaanden, dan heb je in Nederland geen garantie op mooi weer. Je zult altijd een plan B moeten hebben, voor het geval het weer tegenvalt. Dat levert niet alleen extra kosten op, maar het kan ook veel stress geven. 

Zelf heb ik dat ook meegemaakt: op mijn bruiloft begin september hadden we de hevigste storm van dat jaar te pakken met alleen maar regen! En wij hadden een locatie aan het strand geregeld… Achteraf is het fantastisch uitgepakt, maar de dagen voorafgaand aan de bruiloft leverde dit wel extra kopzorgen op. 

Kies je voor een winterbruiloft, dan kies je automatisch voor een binnen-locatie. Het weer kan de pret dan niet bederven.  

3. Je maakt een winterbruiloft makkelijker bijzonder

Je wilt natuurlijk dat iedereen nog jarenlang terugdenkt aan jullie mooiste dag. Met een winterbruiloft vergroot je die kans aanzienlijk. Op den duur kom je namelijk in een levensfase waarin je ineens 5+ bruiloften in een zomer hebt. En dan ook nog eens meerdere weekenden achter elkaar. Hoe leuk bruiloften ook zijn, mensen worden daar toch een beetje moe van.  

Plan je in de winter, dan kijken je gasten vaak juist uit naar een feestje, zeker als je het in het begin van het jaar plant. Januari is de maand waarin het minst wordt getrouwd, terwijl dit toch een prachtige start van het nieuwe jaar is. In plaats van een van de vele bruiloften, is jullie feestje dan juist een bijzonder moment in een verder rustig seizoen. 

Daarbij kan je juist ook in de donkere wintermaanden een prachtige romantische sfeer creëren. Denk aan kaarsen, vuurkorven en winterse kleuren. Daarmee realiseer je al snel een warm en gezellig gevoel. Die sfeer geeft je foto’s ook iets magisch mee. 

Tenslotte ga jij na je bruiloft lekker op huwelijksreis, terwijl iedereen in Nederland midden in zijn winterdip zit.  

Is een winterbruiloft ook iets voor jullie?

Of je het nu doet omdat je kosten wilt besparen of omdat je een unieke sfeer wilt neerzetten, een winterbruiloft kan jullie mooiste dag bijzonder maken. Twijfel je nog of een winterbruiloft iets voor jullie is, of heb je hulp nodig bij de organisatie? Onder het kopje diensten lees je hoe ik jullie hier als weddingplanner bij kan helpen of vul het contactformulier in voor het aanvragen van een vrijblijvend kennismakingsgesprek.